樂古Nakuz

標題: 朝2作為肉盾分析[影圖文並茂詳細版] [打印本頁]

作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 00:14
標題: 朝2作為肉盾分析[影圖文並茂詳細版]

[純文字版] 個POST俾版主話錯分類鎖左 SAD
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4325164&highlight=

今次詳細解釋返 純文字版既野

先解釋點解要用180手鞋 雖然少左200鞋既10%打抗 而200手既50體 則以180手的20體30智所抵消 但卻多了180鞋的50智50體及套裝所加成的50智=多了150點對於朝2有用的點數

基於朝2天生法力少加上她每招一次分身要400MP 用忍刀200MP 所以最低要求要600MP
而在沒有180戒及200戒下 要全點體而要靠裝令法力達1千以上(開女忍刀加招喚2次以上分身)很困難
但180手鞋就解決了這個困難 而少了的10%抗抗是沒影響的 詳情下面會講

開始進入重點

1.多血? 但女忍刀對血既加成點計?

謬誤答案1: 直接乘2
      答案2: 直接乘2.25

未開女忍前10680
開後22820
如以答案1 10680X2=21360 錯誤
如以答案2 10680X2.25=24030 錯誤

正確公式= [(用紅利點的體X2)+(裝備加的體X3)]X4
本身體2315-解符10=2305點
裝備(龍金2隻10 180鞋手70 女忍刀25 200腰頭甲250 解符10)=365點
代入公式 [(2305x2)+(365x3)]x4=22820 正確
用裝加乘的較多

2.爆抗
Q:何謂爆抗?
A:爆抗是指當抗性到達某1個數 再去提升的話 都不會再減去怪物對自己的傷害 除了2種情況
以下以食魂為例
開武後的麒麟(絕對的高抗 食魂扣74-76)

第1種情況爆抗後還會減傷
祖的生死決 爆抗後的傷害除2 (74-76)=37-38

第2種情況 開了羊符/朱雀符 爆抗後的傷害除2 (74-76)=37-38

還有極端的情況 祖的生死決後 再開羊符或朱雀符 =爆抗後的傷害除2再除2=16-18

Q:認識爆抗後 如何令朝2達致爆抗?
A:沒錯 就是王巨漢同金時敏 100LV後的技能

在之前 大家都嘗試或測試過 爆抗的數字是260
而王巨同金時加抗的公式是100LV的10%+LV除2
可是 我發現 這條公式已不適用

Q:為何不合適用?
A:就看看例子 以舊時的260是爆抗的門鑑 我的王巨是218LV 及以舊公式100LV的10%+(LV除2)% 應該是加69%打抗 以下的麒麟沒有開武
160打抗 +69 應該是=229打抗 沒到260的爆抗門鑑 可是經王巨加抗後 依然是爆了抗 扣74-75

Q:為何會出現這種情況 是BUG嗎?
A: 原因推論有2個
第1:260的門鑑已過時 門鑑可能調低到220以下已經是爆抗
第2:王巨金時加抗的公式以新的計算

那麼哪個推論才是正確?
以下這圖已可證實推論1是錯誤 如果 門鑑調低到220以下已經是爆抗 那麼直接220抗以上 便會扣74-75
在沒王巨的情況下 就看看240抗是否已經爆了抗 麒麟都是沒用武技

結果是扣251 那麼推論1完全版推翻 所以門鑑應該是沒有變 維持於260

那到推論2 王巨跟金時加抗的公式布新的?
以我大膽既假設 加抗的%是=LV直接除2
再試試我的假設是否成立
如我的假設是成立的話 那麼218LV的王巨是加109%打抗
160的打抗+109抗=269抗 爆了抗?
如果用回上面的圖

結果 推論2成立!?

如果推論2是成立的話
那麼100LV的王巨金時也加50%的抗性?
這是BUG還是韓巨港巨的錯誤?

如直接用推論2的結果
200LV王巨金時已加100%抗
用於朝子上 加2次抗是200%抗!?
等高人去探究

3.較易吸引怪物攻擊
朝2的攻擊範圍真的幾遠
以下係燕封冰同朝2攻擊距離比較

最後是4段片 分別係生死台男柱同朝2頂3隊魔女同人馬
就看看耐力同引怪能力
由於我沒權2 所以試唔到 但估計同生死台男權差不多的引怪力

魔女
生死台男柱
[youtube]yZBWgSzt18Q[/youtube]

朝2
[youtube]V9S_kdxAIAw[/youtube]

人馬
生死台男柱
[youtube]9Xi14tcFX68[/youtube]

朝2
[youtube]T-wRilFwqA4[/youtube]

如財力允許 本人都極力推薦朝2作盾
呢個POST都集中於優點
缺點就係純文字版有
如果想睇頂咩怪都可以POST 盡能拍 發下正能量@@
作者: 六翼熾天使    時間: 12-4-2012 00:19
好頂得
作者: sasukechoi    時間: 12-4-2012 00:28
簡直係精華....

我都係 用 啊莫黎 做頂怪

雖然我冇女忍同 解封--

但都好好頂啊

多謝
作者: BBlovego    時間: 12-4-2012 00:28

朝2的確幾好頂~ 3隻野 打得遠可以引到怪

比起權當然好用 無時間限制(除非戰死-.-)

*兵陣鎖定 認同 要出曬 王巨 金時 要台男

不過權2頂怪 可以快削血 咩裝都得

真係各有各好
作者: ↑暗月↓    時間: 12-4-2012 00:39
好貼…好想見多D技術貼
作者: allec    時間: 12-4-2012 00:40
wow加精la~
作者: y1637892    時間: 12-4-2012 10:55
你推論錯左..
經我計算..
係有金仔王巨之下..
加抗條式冇改到..
但抗上限去到225%就爆抗(當然冇王巨金仔依然係260)
雀係165%法抗被人馬射 91X(爆抗) 當時金仔好似係207
但轉裝去到160%就過千了
作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 11:07
你推論錯左..
經我計算..
係有金仔王巨之下..
加抗條式冇改到..
但抗上限去到225%就爆抗(當然冇王巨金仔依 ...
y1637892 發表於 12-4-2012 10:55

咁搞笑 會有2種上限@@ 有王巨金時就225 無就260=.=
唔通係BUG?
作者: y1637892    時間: 12-4-2012 11:10
咁搞笑 會有2種上限@@ 有王巨金時就225 無就260=.=
唔通係BUG?
roloki2v 發表於 12-4-2012 11:07

其實念番都唔太出奇...
好似打怪甘..
冇陰念就260上限...
有既話...D怪出到300%都有..
作者: 迷糊大王    時間: 12-4-2012 11:11
我試過著左玄服
可以將金仔德仔D天生技+多100攻防
作者: ~野狼神    時間: 12-4-2012 11:19
好貼
搞到我又唔知要咩好
同埋想問問
朝2頂遠攻怪就吸引到怪
咁如果頂近攻怪呢?
姐係好似頂食云咁
用3隻去頂會唔會分開D食云呢?
作者: jimmy512    時間: 12-4-2012 11:20
作者: y1637892    時間: 12-4-2012 11:23
用玄武頂仲正,頂頂下,d怪死哂~.~
jimmy512 發表於 12-4-2012 11:20

玄武頂怪....
開武..傷害減半..生死..再減半...雀符...再減半...
姐係人馬只能射佢11X...
可惜頂勁怪 1MIN後就會死(52網條惡神片...)
作者: 震波叔叔    時間: 12-4-2012 11:24
玄武頂怪....
開武..傷害減半..生死..再減半...雀符...再減半...
可惜頂勁 ...
y1637892 發表於 12-4-2012 11:23

你講得好岩 講到頂怪朝2真係第1
玄武 權2 呢d只能屈居第2
作者: kafu1234    時間: 12-4-2012 11:25

以美女 就朝2
成本最高

如果是位置
朝幻召喚物  /170弓召喚物

再配合未來明女 多體回血
真係不死的
作者: y1637892    時間: 12-4-2012 11:34
以美女 就朝2
成本最高

如果是位置

真係不死的 ...
kafu1234 發表於 12-4-2012 11:25

獨角鬼頂埋天..
又唔洗兵位....WIN哂
作者: 震波叔叔    時間: 12-4-2012 11:35
以美女 就朝2
成本最高

如果是位置

真係不死的 ...
kafu1234 發表於 12-4-2012 11:25

朝幻如果有武應該比170弓隻獨角獸好好多
但唔知把170弓隻獨角獸係加咩點計血嫁呢
同埋如果想隻獨角獸多血大多數都係用將
咁咪哂左個將位 好似好唔抵咁啵
作者: `Morning.    時間: 12-4-2012 11:40
wow抵入精華
作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 11:40
朝幻既天狗試過了 應該170弓都一樣 問題係唔引怪
打D怪幾下 你想拉隻野返來回MP D怪會追住 沖埋黎兵陣
因為天狗同獨角鬼都係近攻
打1隊 這2隻應該很不錯
但3隊 我就想唔太好用
作者: 震波叔叔    時間: 12-4-2012 11:45
朝幻既天狗試過了 應該170弓都一樣 問題係唔引怪
打D怪幾下 你想拉隻野返來回MP D怪會追住 沖埋黎兵陣
因為 ...
roloki2v 發表於 12-4-2012 11:40

同埋如果想隻獨角獸多血大多數都係用將
咁咪哂左個將位 好似好唔抵咁啵
作者: kafu1234    時間: 12-4-2012 11:45
同埋如果想隻獨角 ...
震波叔叔 發表於 2012-4-12 11:35

之前有170弓介紹  
52有影片用來殺真冰血神
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4339912&highlight=

有神獸後期將位都已經FULL  
王金明組伯燕
作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 11:47
好貼
搞到我又唔知要咩好
同埋想問問
朝2頂遠攻怪就吸引到怪
咁如果頂近攻怪呢?
姐係好似頂食云咁
用3隻去 ...
~野狼神 發表於 12-4-2012 11:19

頂近攻都沒問題
其實重點在於
除在主攻果隻 有冇野其他野攻擊緊隻怪
我諗依家系統將D怪AI化 D怪只要有野攻擊佢 就轉移目標過去
作者: 小。軒    時間: 12-4-2012 12:31
正貼@@留言再睇~
作者: ~~冬~~    時間: 12-4-2012 12:37
的確幾好頂WO
作者: 震波叔叔    時間: 12-4-2012 12:38
要求加入精華
作者: ^商團^    時間: 12-4-2012 12:45
如果我有你咁有錢好xd
作者: hungziio    時間: 12-4-2012 13:34
樓主可以整d頂天的片嗎?如真冰,毒龍,破奥
作者: 14588563    時間: 12-4-2012 13:45
玄武頂怪....
可惜頂勁 ...
y1637892 發表於 12-4-2012 11:23

雀符係無減半
佢出的數字係1/2左
e.g.數字係100 只係講緊佢本身d血扣左100 雀符第2倍d血其實都扣左(不過無show到)
作者: y1637892    時間: 12-4-2012 13:58
同埋如果想隻獨角 ...
震波叔叔 發表於 12-4-2012 11:35

朝幻天狗幾血?
有冇6万?
仲要哂兵位wo

隻鬼
基本MP2000...無論咩LV都係呢個數唔會再加
抵抗大約同台男枉一樣或法抗會較高
鬼既血係...能力值(力敏智體都OK)毎5點 多25血
每5點多 1攻擊力 召出黎用400MP
鬼弓輕鬆過10段~連鬼弓分析

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4340981
因為獨角鬼係計主角所有點加埋...
理論上全力再大力就最高點....
再加埋雀符...
如大家所見...甘既血...而且高抗過台男柱...

作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 14:03
雀符係無減半
佢出的數字係1/2左
e.g.數字係100 只係講緊佢本身d血扣左100 雀符第2倍d血其實都扣左(不 ...
14588563 發表於 12-4-2012 13:45

其實係我講得唔清楚 應該係多出來果D血先係再扣半
EG. 隻野1M血 開左雀/羊符2M 咁多出來果1M先係再扣半
大家都知羊符/雀符 X 2後既血 當被扣左係唔會補返晒
所以直至呢一倍既血都扣晒就會變返原本個傷害
作者: roloki2v    時間: 12-4-2012 14:06
樓主可以整d頂天的片嗎?如真冰,毒龍,破奥
hungziio 發表於 12-4-2012 13:34

由於朝2對唔到天 所以唔太引到天怪
不過純粹頂的話可以拍
作者: 暴風族    時間: 12-4-2012 14:26
=.=其實基本上 朝幻 朝2 玄武/麒麟 獨角鬼弓 係頂怪上冇咩沖突
朝2 用2轉帥位 玄武/麒麟 朝幻用兵/怪位  獨角鬼弓(武器) 比主/用弓既帥/兵都ok
當1個 正常兵陣 1主6帥 1陰1念 都仲有3個兵位
主用 獨角鬼弓  6帥e架多數都係 燕,祖2,王巨,金時 呢4隻+3隻自由<以多數有神ac來計>
2隻自由內 可以用1個位比朝2 最後果3個兵/怪位 玄武/麒麟/朝幻 都用得
即係基本上其實1個ac 可以出到3隻 頂怪用既野 獨角鬼弓+ 朝2 +<玄武/麒麟/朝幻>
基本上我個陣有晒呢3種-.- 唔洗在符邊到好頂d~
場上有 獨角鬼 +3隻朝2 分身+ <朝幻天狗*2/生死玄武/麒麟> 基本上e經係最屈機 頂怪組合@@比單單1隻 都勁好多
作者: jimmy512    時間: 12-4-2012 14:46
作者: jimmy512    時間: 12-4-2012 14:48
作者: JiMmYlAu    時間: 12-4-2012 15:17
強勁,考慮一下先@@
作者: 毛毛@車    時間: 12-4-2012 16:43
我有野問你.但可以點搵你!
作者: essentia    時間: 13-4-2012 11:43
頂一下,如果我還沒退巨的話應該會感動到不行!

超級專業! 讚!!!
作者: steven120    時間: 13-4-2012 11:54
我都後悔左朝2 加敏,真係晒鬼氣==又唔好力...又易死
SO 宜家打算轉血..會好頂D囉==
作者: 平平無奇的玩家    時間: 13-4-2012 18:16
朝2睇來幾實用,但冇用解符係唔係弱好多
作者: derektsang54    時間: 13-4-2012 20:55
好貼!!
作者: 14588563    時間: 15-4-2012 13:47
朝2睇來幾實用,但冇用解符係唔係弱好多
平平無奇的玩家 發表於 13-4-2012 18:16

無女忍技=少血 一中大技死的機會大好多
作者: qqvsjj    時間: 19-3-2016 14:35
其實雞女都可以當肉盾 還比朝2好用 ~
作者: 不錯的你    時間: 23-3-2016 21:42
非常有趣
作者: meishk1234    時間: 23-3-2016 23:25
估唔到朝2都可以感頂得- -
作者: roloki2v    時間: 30-4-2016 23:04
qqvsjj 發表於 19-3-2016 14:35
其實雞女都可以當肉盾 還比朝2好用 ~

你呢句已經證明你無詳細睇過我篇野
雞女招既熊貓極低抗 加上爆開分身把怪物弄散

作者: s20070077    時間: 5-5-2016 13:42
勁!
作者: wl01994309tpk    時間: 17-7-2016 19:34
我都後悔左朝2 加敏,真係晒鬼氣==又唔好力...又易死
作者: fongchunjeff    時間: 20-11-2016 19:48
THX FOR SHARING CHING
作者: fung1812    時間: 7-2-2017 11:45
好有心機~~~
作者: kinrty    時間: 7-6-2017 15:46
非常有趣
作者: Tlyer    時間: 2-7-2018 19:54
好像好強
作者: okt06097    時間: 10-4-2019 01:55
很有心機

作者: qe9510    時間: 25-5-2019 15:56
已開放3轉 想知道還坦不坦

作者: megano1314    時間: 11-12-2020 15:43
吾錯播
~
作者: 紅色地板    時間: 24-4-2021 01:52
感覺大大分享!!!
作者: timchan94421    時間: 14-10-2021 18:44
多謝你既詳細分析 但日本起手係咪比較困難?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://mcro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2