樂古Nakuz

標題: 新手起動包(平民版) [打印本頁]

作者: foolruner    時間: 4-9-2015 12:39
標題: 新手起動包(平民版)

隨部分人回歸巨商,多了一批人問新手如何起家,我就發一篇文章助新手起家吧
以下所有,均以平民角度出發,土豪士坤,無限金錢金手指者,請按上一頁

第一步,升七信:
七信可以齊兵位、請到所有兵,新手升到七信已經足夠,不需要搶升信
找三支骨針(20m X 3),請兩隻挑夫(600),傳送至光州(1.2m+5000)
回第一個日任
*如果有朋友帶,可以去隆山打第一個日任,同等效果

第二步,排兵陣:
升完信,其實經驗已經足夠升到20級,但因為你沒打怪,巨商不會計算你升級的,要親手打死怪才能升級,請去殺鴨/貓/狗吧,阿彌陀佛
請到市街右上,有一位儒生(台巨請到http://gersang.playwith.com.tw/intro/20151012/index.html),可以取得新手裝備(10級斧頭一把、20級無影風體驗版、30級白虎頭、40級白虎甲)
排齊以下兵陣,準備好裝備,可以轉帥的話,立即轉好帥(有錢買高級兵的話),升級
明:修道、長槍武士,剩餘全道術師(全智)
朝:槍兵、騎馬弓手、刀手,剩餘全道術師
日:陰陽師、退魔師、忍者,剩餘全道術師(其實日本起手並不明智,諸多不便之處,唯獨一轉女主角威力頗大,但仍不建議使用)
台:念力師、西洋槍手、道士,剩餘全道術師(其實選台灣根本為了休戰,對於不熟悉巨商技術者,休戰上手作用很大,至少作為練習頗佳)

*有錢者,可以買高級兵立即轉,市面上不時有數百萬至一千萬的100級左右兵
*裝備者,豐儉由人,有錢神裝,沒錢者,先把兵陣拉起,四兩撥千斤,也是沒法中之辦法吧,其中最值得投資者,應該是220級[大悟]大將軍手腰鞋(前題是你有220兵)
*有錢請配備一隻高級陰陽師,值得你投資的
*最窮者,請用明朝開始,如果要朝鮮跑商,請記得,其實巨商每個帳號有三個位的
*最窮者,可以先升主角,自己吸一隻可轉兵出來
*點法於最後

第三步,升級:
升級最佳選擇,經過四年後,仍然還是滿月斧頭打冥海(再聲明一次,諸如神裝槍兵/甲馬,1級有人拉入人馬帶升者,請按上一頁)
幽靈海底王(冥海)的位置在幽冥界3樓,進入條件為1萬戰鬥力
戰鬥力不足者,可以加入有會議室的商團,傳送至幽冥界5樓,走回去三樓
(每次要50m傳送費用,加上入倉費,請小心死主)
無法入團者,請湊齊2000戰力去巨濟海底洞
仍是無法者,請先到隆山殺怪升級

*主角320mp全力,到80左右轉加全智,或者直接全智準備120用杖
*冥海到後不停放滿月揮舞,差不多用完mp就立即補血,由於滿月舞有少許堆疊,多放幾次,應當可以偷到時間回mp,永動機放滿月揮舞
*如果無法清乾淨,可以打一半退場,不用怕,一切都會變得美好的
請小心,10級的斧頭,一旦取下,立即消失,未夠46級者,會無法再升級
*請於120以前,找到大約1億,以便120級使用杖
到120後,可以去白虎林升級食魂獸,但需要有燕/200符道術師,還有陰陽師

加點:
主角400mp全力,到80級左右轉加全智,或者直接全智準備120用杖(當然升級較難)
明朝:
修道一轉全血,二轉全智
長槍一轉,有武器者1500mp全力,無裝者全力,二轉1500mp全力(日後不夠mp再加智)
道術一轉5000mp全血

朝鮮:
槍兵一轉,有武器者1500mp全力,無裝者全力,二轉1500mp全力(日後不夠mp再加智)
刀手一轉,有武器者1500mp全力,無裝者全力,二轉全力
騎弓一轉,全力,二轉1000mp全敏(日後不夠mp再加智)

日本:
陰陽一轉,全血,二轉1000mp全力
忍者一轉,全血/半智半血,二轉全血
退魔一轉,400mp全力,二轉全血(有點失憶,請有經驗者斧正)

台灣:
由於花三更新,台灣起手比較特別
西槍一轉,全血,二轉1000mp全敏
道士一轉,400mp全力,二轉2000mp全血
念力一轉,全力,二轉1000MP全力,三轉1000-2000MP全力
(由於花花改造需要打天兵,所以先用帕羅2轉幫忙三轉,然後帕2炒)
西槍二轉消失後換成----斧漢一轉,全力,二轉1000mp全血

*以上所有mp數量,已經計裝,如果部分有裝人已超過者,請不用理會mp數目
*由於兵陣適合平民,請平民們認清自己位置,大部分兵/帥,一碰即死,日後有米,重新轉帥
*部分兵毋須加力,但為節省挑夫位,騰出兵位給mp女,以便打段用,所以加力量

各位高手請斧正,但請謹記以上為平民套餐,有錢人套餐不日上映。
作者: 小商賈    時間: 4-9-2015 15:09
樓主好有心基出教學比個讚你gdgdgd
作者: 沖天~    時間: 4-9-2015 15:13
讚  樓主好有心機
作者: 超人戰隊    時間: 5-9-2015 22:34
好有心機
作者: 永恆之靜溢    時間: 6-9-2015 19:46
作者: foolruner    時間: 7-9-2015 10:27
宜+巨商冇人會加 1XXX MP咁少架啦
永恆之靜溢 發表於 6-9-2015 19:46

沒裝,從300MP加起,加太多就是廢物
作者: 永恆之靜溢    時間: 8-9-2015 00:35
作者: foolruner    時間: 8-9-2015 11:32
回復  foolruner

加1XXXMP咁少.廢物之中既廢物!
永恆之靜溢 發表於 8-9-2015 00:35

以下所有,均以平民角度出發,土豪士坤,無限金錢金手指者,請按上一頁
作者: 永恆之靜溢    時間: 8-9-2015 18:50
作者: foolruner    時間: 9-9-2015 10:57
回復  foolruner

你有所不知啦,我係以平民角度.
台巨D裝.武平到你唔信=.= ...
永恆之靜溢 發表於 8-9-2015 18:50

咦,那應該用甚麼裝撐到2000法以上呢?
作者: 永恆之靜溢    時間: 9-9-2015 15:31
作者: 小妍~    時間: 9-9-2015 15:43
罵戰
只適用於回覆
有關處分:禁止發言7天

作者: henryns    時間: 9-9-2015 17:17
2000魔要成套大將軍
1500魔左右就大將頭甲
再多既話要上210裝或者司S先得

新手建議求其玩 夠錢收隻220魔術師(7E)連司S(9E) 220杖(2E) 奇黑(4E)就好勁
收唔起既就200刀手/槍兵/斧頭佬(1.5E)+雷劍青赤槍冰斧(2E)+太3寶(1500W)就夠了

用50LV兵真係太廢..  升到2轉點都要炒... 長玩起見最好整件武器 初期好多怪都夠打了..好過你慢慢打冥海升
作者: foolruner    時間: 10-9-2015 10:44
2000魔要成套大將軍
1500魔左右就大將頭甲
再多既話要上210裝或者司S先得

新手建議求其玩 夠錢收隻220魔術 ...
henryns 發表於 9-9-2015 17:17

平民,指的是不用真錢(買點/買錢)
大將套10億,180兵難收,最少200,1.2E(台巨雀服計)
是跑商還是打料能夠令他們賺到33.6E?(三隻兵)

應該先把兵陣搭起,讓他們先上手(其實是提起興趣)
長玩下去,你的做法確實不錯,也真的很省錢,但也不是平民新手可以負擔的
日後有錢,再重練吧(這是沒錢的代價,商業社會,不就是如此?)

我在寫300M可以起家,而非3E
土豪/無限金錢金手指,請按上一頁
作者: andypk2006pk    時間: 15-9-2015 20:57
https://docs.google.com/document ... Mrxo8twmunLEZU/edit
作者: foolruner    時間: 16-9-2015 07:19
andypk2006pk 發表於 15-9-2015 20:57

確實很詳細,但很多非資料說法不同意
同時好好笑,多謝他的轉國關係圖
作者: wrxstiman    時間: 16-9-2015 12:28
多謝你既詳細分享
好幫助到我呢D想重玩既新手
作者: foolruner    時間: 16-9-2015 15:42
多謝你既詳細分享
好幫助到我呢D想重玩既新手
wrxstiman 發表於 16-9-2015 12:28

有特別問題就問我,能答的會答
作者: 瘋了!之比~    時間: 16-9-2015 17:13
支持樓主.
睇完D回覆真係笑出黎, 特別係#12#14

我玩巨商玩左10年, 有5-6年都係平民玩法
兵係50LV轉一轉, 一轉係79/89/99LV轉二轉,
用既裝備係武器店買果D, 最勁係飛虎set王腰云手妃戒.
以前個個都係咁玩, 玩得好開心.
到有錢先轉勁D既裝..

所以話巨商依隻GAME有外掛就變哂質,
乜鬼野有錢就買220LV兵, 裝神裝....咁都算平民?
你不如直接同個平民新手講「唔係土豪唔好學人玩巨商」算啦.
作者: foolruner    時間: 16-9-2015 17:23
支持樓主.
睇完D回覆真係笑出黎, 特別係#12#14

我玩巨商玩左10年, 有5-6年都係平民玩法
兵係50LV轉一轉,  ...
瘋了!之比~ 發表於 16-9-2015 17:13

巨商一直是這樣對玩家說的,這樣才能賺錢

不過我就希望給各位平民一條出路,因為我都懷念平民時光

而且我覺得,要用錢,首先要明白平民玩法,才能明白,錢應該用在哪裏方有價值。

即使我已化身土豪,我從沒有放棄為平民著想,因為,我都平民過,明白平民之苦
作者: 沖天~    時間: 17-9-2015 00:27
諗起當年連續3日通宵達旦打海神升99 lv李寧2轉
..好懷念 比既係恆心 心機 耐性

當年真係唔反學扮病走去玩足1日1夜巨商...去到夜晚準備食飯
同呀媽講我唔食....因為準備攻城而家冇哂呢d感覺了
作者: foolruner    時間: 17-9-2015 10:06

當年真係唔反學扮病走去 ...
沖天~ 發表於 17-9-2015 00:27

3日.............
我只記得日日圍圈射火龍,上線下線都在火龍處,甚至補給都靠升LV完成(因為熟悉後不多大扣血)
然後是冥海王半年

但我未試過通宵
作者: 沖天~    時間: 17-9-2015 11:05
係....仲有圍圈打火龍...真係懷念....
作者: 龍羽光一    時間: 17-9-2015 11:17
個人經驗

明主 100力後全智
1-90LV 打巨熊賺1E5

之後轉打幽海(打返黎都係垃圾賣唔到錢)

120買120杖+37鈴 封冰打食魂
作者: foolruner    時間: 17-9-2015 14:20
個人經驗

明主 100力後全智
1-90LV 打巨熊賺1E5

之後轉打幽海(打返黎都係垃圾賣唔到錢)

120買120杖+37鈴 ...
龍羽光一 發表於 17-9-2015 11:17

標準做法,不過有小朋友情有獨鍾,有小朋友喜歡挑戰,有小朋友始終愛定怪
所以唯有寫多幾味XD
作者: 瘋了!之比~    時間: 17-9-2015 16:03

當年真係唔反學扮病走去 ...
沖天~ 發表於 17-9-2015 00:27

我都試過好多次 晚飯時間有城要攻所以遲左食飯XD
作者: 小妍~    時間: 17-9-2015 16:22
細細個拎一大堆散紙草夠120蚊去買點-_- 淨係買到張護身符...
作者: asdq123456    時間: 17-9-2015 20:04
感謝你的教學,多得你既教學我先順手返D=-=
作者: 細天R    時間: 18-9-2015 01:39
順帶一提:新手有一步好重要
就係搵到個好既商團
好多野就會快好幾倍
作者: 小妍~    時間: 18-9-2015 01:41
新手HERE 組團做任@@
作者: foolruner    時間: 18-9-2015 09:53
新手HERE 組團做任@@
小妍~ 發表於 18-9-2015 01:41

新手+1
找人做任
作者: 龍羽光一    時間: 18-9-2015 17:33
標準做法,不過有小朋友情有獨鍾,有小朋友喜歡挑戰,有小朋友始終愛定怪
所以唯有寫多幾味XD ...
foolruner 發表於 17-9-2015 06:20

另外有fd係打到2e買兵再加赤曹槍練上去,亦有fd係吸悶達上既(冇收入)
作者: aoiak    時間: 4-2-2016 11:37
明朝東2有冇得諗 ?

打算開一個朝鮮 唔轉國 用來跑商

一個明朝 先東2 燕2 仲有未諗到 再轉台 要花2 ﹑ 雷公唔知要唔要好。

求意見
作者: simonlee713    時間: 7-2-2016 05:27
多謝樓主既建議
作者: hugo5243    時間: 14-2-2016 00:18
樓主有心...支持支持...
等等去睇進階!!
作者: 我hihihi    時間: 15-2-2016 23:22
岩曬我依d新手用^^
作者: erictung    時間: 23-2-2016 22:21
自黑橘摺了巨商後,便沒再留意任何巨商的消息了,但不知是不是緣份,偏偏在一天等車時,無意在巴士站看到巨商重生的海報,回想起從前種種回憶,於是再次踏上巨商之路,但由於經過多次改版,從前的經驗已派不上用場(回想從前先是用日主到始皇陵練賽2,後才轉國),幸有版主開此攻略,免卻我選主煩惱
作者: a26812225    時間: 28-2-2016 00:26
樓主唔錯 幫到新手
作者: 不錯的你    時間: 23-3-2016 16:17
真係好比心機做 感謝你出左呢個POST
作者: wchan635879    時間: 23-4-2016 22:15
樓主好有心機
作者: s20070077    時間: 5-5-2016 14:46
thx~~~~
作者: wl01994309tpk    時間: 17-7-2016 19:31
真係好比心機做 感謝你出左呢個POST
作者: ngtszwai2009    時間: 2-9-2020 19:25
唔錯唔錯
作者: tomx123    時間: 11-9-2020 08:22
謝謝,十分實用
作者: megano1314    時間: 11-12-2020 15:19
新手加入~~~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://mcro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2